Elektroepilacija

ElektroepilacijaElektroepilacija je metoda trajnog uklanjanja dlačica koji se koristi i istražuje već više od 125 godina. Tanka metalna igla uvodi se u folikul. Koža se nigde ne probija niti oštećuje, ako je insercija dobro uradjena. Zatim se primenjuje tačno određena vrsta i jačina električne energije koja se u korenu dlačice pretvara u toplotnu energiju i na taj način se neželjena dlačica uništi.

Opis tretmana

Elektroepilacija se izvodi tako da se sterilna iglica uvede u koren dlačice i pusti se lagani električni impuls koji uništi matične ćelije iz kojih izrasta dlačica. Da ta dlačica zaista više ne bi rasla potrebno ju je tretirati u tačno određenoj anagenoj fazi njenog ciklusa rasta. Kako je poprilično kratko vreme trajanja te faze, potrebno je dlačicu tretirati i nekoliko puta pre nego što je stvarno zauvek uklonimo.

Ova metoda je vrlo osetljiva i mora se izvoditi vrlo precizno, što znači da se iglicom mora ući tačno u koren dlačice i nigde se ne sme probiti koža, niti sme doći do ikakve pojave krvarenja. Isto tako se intenzitet struje mora precizno odrediti kako ne bi došlo do preteranog tretiranja. Koža oko dlačice ne sme pobeleti, ali takođe intezitet struje mora biti dovoljno visok kako bi uništio koren dlačice, pogotovo jake dlačice ili dlačice savijenog korena.

U današnje vreme na tržištu se nalazi mnogo aparata za elektroepijaciju, mnogi su kompjuterizovani i izgledaju jednostavni za rad. No ocena operatera o jačini svake dlačice, osetljivosti kože određenog područja te fazi rasta i dubini dlačice presudna je za uspješan tretman.

Kandidati

Iako dolaze nove metode trajnog uklanjanja dlačica, elektroepilacija je i dalje zadržala svoje mesto u savremenoj kozmetologiji, jer se samo pomoću nje mogu rešiti neki oblici neželjenih dlačica.

Tako nam je ona nezamenljiva kada se radi o svetlim dlačicama, sedim dlačicama ili kada klijent želi trajno ukloniti dlačice sa obrva. Uglavnom kada se radi o preteranoj dlakavosti na licu obično se metode laserske epilacije, enzimske epilacije i elektroepilacije kombinuju, kako bismo došli do zadovoljavajućeg rezultata.

Priprema

Nakon pregleda lekar će odlučiti koju metodu elektroepilacije će upotrebiti.

ELEKTROLIZA – koristi jednosmernu struju koja prolazeći kroz fiziološku tečnost u tkivu stvara malu količinu baze koja može uništiti germinativne ćelije tretirane dlačice.

TERMOLIZA – koristi samo naizmeničnu struju zbog koje molekuli vode u tkivu počnu brzo vibrirati što povečava temperaturu i dolazi do koagulacije. Preporučuje se za tretiranje tanjih dlačica koje imaju ravan koren. U Flash radu ( veoma visok intenzitet, a kratko vrijeme ) koristi se za početno proređivanje dlačica.

BLEND – danas najčešći oblik elektroepilacije. Koristi jednosmernu i naizmeničnu struju istovremeno. Iskusan lekar će primenom različitih omera struja pronaći najbolji mogući mod blenda da uništi svaku dlačicu i onu jaku, koja ima zavijeni koren od dugotrajnog čupkanja.

Tok procedure

Postoji nekoliko principa koje moramo zadovoljiti da bi elektroepilacija bila uspešna:

1. Pravilna insercija

  • pravilan dijametar probe
  • prava dubina
  • pravi smer i ugao

2. Pravilan izbor struje – vrste tehnika (blend, termoliza) ovisno o veličini dlake, građi korena, broju dlačica, jačini struje I vremenu protoka

INTENZITET x TRAJANJE = STEPEN ENERGIJE TRETMANA

Stepen energije tretmana mora biti takav da uništi tkivo dlačice, specijalno metrix gde se nalaze matične ćelije iz kojih dlačica raste, ali ne sme uništiti okolno tkivo dermisa kako ne bi došlo do trajnih ožiljaka.

Nakon dobro izvedene elektroepilacije dlačica mora biti trajno uništena, a na koži ne smeju ostati nikakvi tragovi tretmana, osim privremenog crvenila.

3. Brijanje  – 1-3 dana prije epilacije

– olakšava izbor anagen dlačice i time smanjuje inserciju telogen dlačice koja je bolnija i može biti neprecizna (koren dlačice je atrofiran i skraćen i ispunjen odumrlim ćelijama kože)

Mnogi su zabrinuti jer misle da je elektroepilacija jako bolna. Zapravo činjenica je da je svi mogu podneti, čak i kad se rade nausnice, koje su jedna od najosetljivijih delova tela.

Na mnoge načine možemo uticati na bolnost elekroepilacije:

  • primenom raznih anestetika
  • dužinom tretmana
  • pravilnom insercijom, jačinom i vrstom struje

Pomoću ovih parametara elektroepilaciju možemo prilagoditi i najosetljivijim osobama. Dovoljna su 2-3 tretmana da se osobe potpuno priviknu na sam tretman elektroepilacije.

Ako se kod izvođenja elektroepilacije ništa ne oseća znači da se ne proizvodi dovoljan učinak na koren dlačice i ona neće biti uništena.

Oporavak

Nakon tretmana elektroepilacije na koži se sme videti samo lagano crvenilo koje prolazi kroz sat do dva. U izuzetnim slučajevim kada se na malom području tretira mnogo jakih dlačica može se javiti lagani otok koji se zadržava najdalje do drugog dana. Sve ostale pojave ( krvarenje, krastice ) znak su preteranog tretmana koji za posledicu može imati ožiljke na koži.

 

Tretman u Dream Skin

U Dream Skinu koristimo aparat domaćeg proizvođaca Electronic design medical, “Super epil”.

Cena tretmana elektroepilacije je 360 dinara po minutu.

Visit Us On FacebookVisit Us On Twitter