Enzimska epilacija

Enzimska epilacija je metoda trajnog, prirodnog, bezbolnog i neagresivnog načina odstranjivanja dlačica koja se može primjenjivati na bilo kojoj površini lica i tela, pa čak i na najosetljivijim površinama kao što su grudi, pazuh i prepone. Poznata je i kao trajno uklanjanje dlačica hemijskim putem.

Enzimska epilacija

Opis tretmana

Jednostavni proteolitički enzimi koji se koriste u ovoj metodi biološkog i trajnog odstranjivanja razgrađuju germinativne (reproduktivne) ćelije dlake, što rezultira prestankom njihovog ponovnog izrastanja. To je epilacija koja se zasniva na delovanju jednostavnih proteolitičkih enzima koji prodiru u prethodno depilirani folikul. Metoda je uspešna ako se pravilno primeni priznat i potvrđen preparat koji trajno inhibira rast dlake nakon depilacije ili bilo koje druge procedure koja uklanja koren dlake ostavljajući folikul prazan. Proteolitički enzimi deluju na belančevinu koja omogućuje rast i razvoj dlačice, odnosno, jednostavnim rečnikom rečeno koja hrani koren dlake.

Budući da se koren dlačice nema čime hraniti zbog kombinovanog delovanja proteolitičkih enzima prestaje lučenje belančevine te se izaziva akantoliza ćelija u korenu dlačice, a akantoliza je sigurna PRIRODNA smrt jedne ćelije.

Enzimi selektivno uništavaju germinativne ćelije folikula, a ne uništavaju čvrste strukture kao što je keratin. Delovanje je takvo da enzimi u određenoj koncentraciji izazivaju razgradnju malih količina proteina koji su odgovorni za određivanje života i funkcionisanje reproduktivnih ćelija folikula kao i za razgradnju faktora rasta dlačice, čak i proteini koji povezuju okolne ćelije i folikul budu prirodno uništeni.

U odnosu na ostale tretmane, ovaj tretman je bezbolan, a snižen je rizik od urastanja. Kožu ostavlja mekom i glatkom između tretmana.

Kandidati

Enzimska epilacija je potpuno prirodna metoda tako da nema resorpcije u krv te je mogu koristiti trudnice, pa čak i devojčice pre prve menstruacije. Primenjuje se na muškarcima i ženama i svim tipovima kože i na svim regijama tela.

Priprema

Posebna priprema za ovaj tretman nije potrebna. Dovoljno je da tretirano područje ne bude depilirano 3 nedelje. Preporučena dužina dlake 5 mm.

Tok tretmana

Postupak je sledeći:

1. Dlačice je potrebno ukloniti ili specijalnim voskom za lice ili telo koji dobro fiksira dlačicu tako da se dlačica odstrani iz korena i da folikul dlačice ostane slobodan, a ne da dlaka pukne.

2. Nakon odstranjivanja dlačica cela željena površina istovremeno se tretira enzimskim preparatom koji sadrži proteolitičke enzime.

Prilikom svake primene rast se umanjuje za otprilike 20 posto i duplira se vreme ponovnog izrastanja ostalih dlaka. Tretmani se ponavljaju na svakih 4-6 nedelja.

Oporavak

Nakon završenoga tretmana, budući da tretirana površina nije oštećena, osoba koja je tretirana može se uključiti u svakodnevni život, šminkati se, odlaziti na posao itd., te upotrebljavati kozmetiku koju i inače koristi. Jedino je moguće blago crvenilo, kao posledica depilacije voskom, koje spontano isčezava najduže za par sati.

Visit Us On FacebookVisit Us On Twitter